عبور نرخ ارز یکی از مباحث مهم در اقتصاد کلان کشورها میباشد که به بررسی رابطه بین نوسان نرخ ارز و تعدیل قیمتها میپردازد. هدف از این بررسی تعیین میزان تأثیر عبور نرخ ارز به شاخص قیمت مواد غذایی در ایران میباشد. برای این منظور رهیافت خود توضیح برداری ساختاری (SVAR) با استفاده از دادههای فصلی سالهای 1371 تا 1390 به کار رفته است. نتایج تحقیق نشان داد که عبور نرخ ارز به شاخص قیمت مواد غذایی ناقص بوده و کشش عبور نرخ ارز در کوتاه مدت حدود 3 درصد و در بلندمدت حدود 6 درصد میباشد و نتایج مربوط به تجزیه واریانس نشان داد که سهم کوچکی از تغییرات قیمت مواد غذایی توسط تکانههای نرخ ارز و عرضه پول توضیح داده میشود و بین 93 تا 98 درصد تغییرات سطح قیمت توسط تکانههای مربوط به خود شاخص قیمت مواد غذایی تعیین میشود. همچنین با توجه به اینکه عبور نرخ ارز کم، آزادی بیشتری را برای پیگیری سیاستهای پولی مستقل به ویژه با هدف رسیدن به رژیمهای تورمی خاص فراهم میکند بهکارگیری سیاستهای مناسب ارزی میتواند در کاهش نرخ تورم به ویژه تورم قیمت مواد غذایی که امنیت غذایی کشور را دچار بحران میکند بسیار موثر باشد
One of the central issues in national macroeconomics is exchange pass-through, which investigates the relation between exchange rate fluctuations and price adjustments. For this purpose we used the Structural Vector Autoregressive model (SVAR) and quarterly data from 1992:1 to 2011:4. The results expressed that the exchange pass-through in to food inflation is incomplete, and for food prices, ERPT elasticity is around 3 percent in the short run and 6 percent in the long-run. The results of variance decomposition showed that a small portion of food price changes are explained by exchange rate and money supply shocks, and between 93 to 98 percent of the price level changes are explained by its own shocks. In addition, since, Low exchange rate pass‐through provides greater freedom for pursuing independent monetary policy especially through inflation targeting regime, using the suitable exchange rate policies could be effective in decreasing inflation particularly food inflation which could causes food crisis.