@article { author = {Ghahremanzadeh, Mohammad and Rasouli Beyrami, Zahra and Dashti, GHader}, title = {Price Volatility Regime Switches in Iran’s Meat Market Useing Markov Switching GARCH Models}, journal = {Agricultural Economics}, volume = {11}, number = {1}, pages = {133-162}, year = {2017}, publisher = {انجمن اقتصاد کشاورزی ایران}, issn = {2008-5524}, eissn = {2645-3274}, doi = {10.22034/iaes.2017.19940}, abstract = {Price volatility and volatility regime switching of Iranian important livestock markets are modeled using hay, sheep, calf, mutton, and beef monthly return series over the period of April 1992 to March 2014, using Markov-switching generalized autoregressive conditional hetroscedastisity models. The results suggest the existence of two volatility regimes in all studied markets and frequently switching from one regime to another all except for hay. Hay market is the most homogeneous market in terms of volatility regime switching while mutton market is the most variable one. According to results, although the high volatility regime lasts less than low volatility regime, persictency of high volatility regime (at least 5 month) in producer and retailer meat markets and frequently switching from one regime to another lead to uncertainty of investing in meat production. It also leads to unpredictability of market condition and variability of consumer’s welfare.}, keywords = {volatility,Regime Switching,Markov Chains,Smoothed Probabilities,Transition Probabilities}, title_fa = {تغییر رژیم تلاطم قیمت در بازار گوشت قرمز کشور:کاربرد مدل‌های مارکف سوئیچینگ GARCH}, abstract_fa = {در مطالعه‌ی حاضر، رفتار تلاطم قیمت و تغییر رژیم تلاطم در بازارهای اصلی مرتبط با گوشت قرمز کشور با استفاده از سری‌های قیمت ماهانه‌ی علوفه، گوسفند زنده، گوساله‌ی زنده، گوشت گوسفند و گوشت گوساله در دوره زمانی فروردین 1371 تا اسفند 1392، با کاربرد الگو‌های مارکف سوئیچینگ خودرگرسیو ناهمسانی واریانس شرطی تعمیم‌یافته الگوسازی شد. نتایج بدست آمده نشان داد در تمامی متغیرهای تحت بررسی دو رژیم تلاطم وجود دارد که در همه‌ی آنها به غیر از علوفه چرخش پی در پی در رژیم تلاطم به وقوع پیوسته است. بطوریکه بازار علوفه از لحاظ تغییر رژیم تلاطم، یکنواخت‌ترین بازار و بازار خرده‌فروشی گوشت گوسفند متغیرترین بازار در بین این بازارها می‌باشند. با توجه به نتایج بدست آمده هرچند دوره‌ی دوام رژیم پرتلاطم کمتر از دوره‌ی دوام رژیم کم‌تلاطم می‌باشد ولی ادامه یافتن این رژیم (حداقل 5 ماه) در بازارهای تولیدکننده و خرده‌فروشی گوشت قرمز و نیز چرخش‌های پی در پی رژیم تلاطم شرایط نامطمئنی را برای سرمایه‌گذاری در این بخش بوجود آورده و پیش‌بینی وضعیت بازار را با عدم حتمیت زیادی روبرو می‌سازد، ضمن اینکه رفاه مصرف‌کنندگان نیز پی در پی دچار تغییر می‌شود.}, keywords_fa = {تلاطم,چرخش رژیم,زنجیر مارکف,احتمالات هموارشده,احتمالات گذار}, url = {https://www.iranianjae.ir/article_19940.html}, eprint = {https://www.iranianjae.ir/article_19940_3e985ebb919880fc979dbc147d1b399d.pdf} }