1
گروه اقصاد کشاورزی، دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی، دانشگاه تهران
2
دانشجوی دکترای اقتصاد کشاورزی دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی دانشگاه تهران
چکیده
در پژوهش حاضر به ارزیابی توانمندی مناطق تولید دانههای روغنی، واحدهای استحصال روغن خام از دانههای روغنی و تصفیه روغن خام خوراکی در سال 1390 پرداخته شد. لذا، با استفاده از روش تحلیل پوششی دادهها (DEA)، ابتدا انواع کارایی برای هر سطح از زنجیره تامین روغن نباتی محاسبه شد. سپس با به کارگیری روشهای مختلف مبتنی بر DEA، واحدهای کارا در هر سطح رتبهبندی و پس از مقایسه و تحلیل نتایج، بهترین روش رتبهبندی انتخاب شد. تحلیل نتایج بهدست آمده در روشهای مختلف نشان میدهد، روش اندرسون و پیترسون از اعتبار پایینتری نسبت به روش کارایی متقاطع برخوردار است. نتایج محاسبه کارایی فنی نشان داد، پتانسیل افزایش تولید در سطوح اول و دوم زنجیره تامین روغننباتی وجود دارد. همچنین در عدم کاراییهای اقتصادی، سهم کارایی تخصیصی در هر سطح بیشتر است. تقویت سودآوری در تمام سطوح زنجیره تامین و افزایش بهرهوری در بخش تولید دانههای روغنی به دلیل کاهش قیمت تمام شده میتواند سبب افزایش جذابیت تولید در داخل کشور و کاهش وابستگی به واردات شود.