تاثیر فناوری اینترنت اشیاء بر عملکرد بخش ذخیره‌سازی زنجیره تامین محصول راهبردی گندم

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری مدیریت فناوری اطلاعات، دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

2 استاد گروه مدیریت فناوری اطلاعات، دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

3 دانشیار گروه مدیریت فناوری اطلاعات، مدیر گروه، دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

4 استاد گروه مدیریت،؛ دانشکده علوم اداری و اقتصادی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

چکیده

زنجیره تأمین گندم همواره یکی از با اهمیت‌ترین مباحث مدیریتی در زمان‌های مختلف بوده است. آنچه که زنجیره تأمین این محصول را متمایز می‌کند اهمیت عواملی همچون احتمال به مخاطره افتادن سلامت و کیفیت گندم و همچنین حجم بالای هدر رفت آن به ویژه در بخش ذخیره‌سازی است. برخی از پژوهشگران عقیده دارند که اینترنت اشیاء را می‌توان به عنوان یکی از بهترین راهکارهای موجود برای حل مسائل زنجیره تأمین کشاورزی در نظر گرفت. لذا، این پژوهش با هدف ارزیابی تأثیر بکارگیری اینترنت اشیاء در بخش ذخیره‌سازی زنجیره تامین گندم صورت گرفته است. داده‌های این پژوهش از طریق پرسشنامه از 54 شرکت خصوصی و دولتی فعال در حوزه ذخیره‌سازی گندم در استان خراسان رضوی در سال 1399 فراهم شده است. برای آزمون فرضیه‌های پژوهش از روش تحلیل عاملی تائیدی، آزمون ویلکاکسون تک نمونه‌ای و آزمون فریدمن استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می‌دهد بکارگیری اینترنت اشیاء در بخش ذخیره‌سازی زنجیره تأمین گندم می‌تواند پیامدهای مثبت متعددی در حوزه‌های اقتصادی، عملکردی و بازاریابی به همراه داشته باشد و روی کاهش هزینه‌ها، افزایش درآمد، حفظ کیفیت، بهبود نظارت و افزایش رضایت مشتریان تاثیر مثبت دارد. همچنین، یافته‌های این مطالعه نشان داد که افزایش درآمد با میانگین 52/3 مهمترین تاثیر بکارگیری اینترنت اشیاء محسوب می‌شود و پس از آن به ترتیب حفظ کیفیت گندم و رضایت مشتریان (06/3)، بهبود نظارت (71/2) و کاهش هزینه‌ها (70/2) در رتبه‌های بعدی قرار می‌گیرند.

کلیدواژه‌ها


Akkerman, R., Farahani, P., & Grunow, M. (2010). Quality, safety and sustainability in food distribution: a review of quantitative operations management approaches and challenges. Spectrum, 32(4), 863-904.
Atzori, L., Iera, A., & Morabito, G. (2010). The internet of things: A survey. Computer Networks, 54(15), 2787-2805.
Ben-Daya, M., Hassini, E., & Bahroun, Z. (2019). Internet of things and supply chain management: a literature review. International Journal of Production Research, 57(15-16), 4719-4742.
Cederberg, C., Gustavsson, J., Sonesson, U., Otterdijk, R. v., & Meybeck, A. (2011). Global food losses and food waste. Food and Agriculture Organization.
Chen, R.-Y. (2015). Autonomous tracing system for backward design in food supply chain. Food control, 51, 70-84.
Cheraghalipour, A., Paydar, M. M., & Hajiaghaei-Keshteli, M. (2017). A multi-period and three-echelon supply chain network design for perishable agricultural products using meta-heuristic algorithms. Journal of Operational Research In Its Applications (Applied Mathematics)-Lahijan Azad University, 14(3), 15-34.
Chui, M., Loffler, M., & Roberts, R. (2010). The internet of things. Retrieved from
Donis-Gonzalez, I. R., Guyer, D. E., Pease, A., & Barthel, F. (2014). Internal characterisation of fresh agricultural products using traditional and ultrafast electron beam X-ray computed tomography imaging. Biosystems Engineering, 117, 104-113.
Feng, J., Fu, Z., Wang, Z., Xu, M., & Zhang, X. (2013). Development and evaluation on a RFID-based traceability system for cattle/beef quality safety in China. Food control, 31(2), 314-325.
Ghalibaf, M. B., Pishgahifard, Z., Afzali, R., & Hosseini, S. M. (2016). Geopolitical Analysis on Strategic Products of Food in Iran,(Case Study: Wheat).
Gunasekaran, A., Subramanian, N., Tiwari, M. K., Yan, B., Yan, C., Ke, C., & Tan, X. (2016). Information sharing in supply chain of agricultural products based on the Internet of Things. Industrial Management & Data Systems.
Gunders, D. (2012). Wasted: How America is losing up to 40 percent of its food from farm to fork to landfill. Natural Resources Defense Council, 26.
Kamble, S. S., Gunasekaran, A., Parekh, H., & Joshi, S. (2019). Modeling the internet of things adoption barriers in food retail supply chains. Journal of Retailing and Consumer Services, 48, 154-168.
Kaur, H. (2019). Modelling internet of things driven sustainable food security system. Benchmarking: An International Journal.
Khader, B. F., Yigezu, Y. A., Duwayri, M. A., Niane, A. A., & Shideed, K. (2019). Where in the value chain are we losing the most food? The case of wheat in Jordan. Food Security, 11(5), 1009-1027.
Kodan, R., Parmar, P., & Pathania, S. (2019). Internet of Things for Food Sector: Status Quo and Projected Potential. Food Reviews International, 1-17.
Lee, I., & Lee, K. (2015). The Internet of Things (IoT): Applications, investments, and challenges for enterprises. Business Horizons, 58(4), 431-440.
Leng, K., Jin, L., Shi, W., & Van Nieuwenhuyse, I. (2018). Research on agricultural products supply chain inspection system based on internet of things. Cluster Computing, 1-9.
Liu, Y., Wang, H., Wang, J., Qian, K., Kong, N., Wang, K., . . . Engels, D. W. (2015). Enterprise-oriented IoT name service for agricultural product supply chain management. International Journal of Distributed Sensor Networks, 11(8), 1-12.
Maksimović, M., Vujović, V., & Omanović-Miklić anin, E. (2015). Application of internet of things in food packaging and transportation. International Journal of Sustainable Agricultural Management and Informatics, 1(4), 333-350.
Mishra, D., Gunasekaran, A., Childe, S. J., Papadopoulos, T., Dubey, R., & Wamba, S. (2016). Vision, applications and future challenges of Internet of Things: A bibliometric study of the recent literature. Industrial Management & Data Systems, 116(7), 1331-1355.
Shafiee-Jood, M., & Cai, X. (2016). Reducing food loss and waste to enhance food security and environmental sustainability. Environmental science & technology, 50(16), 8432-8443.
Tang, C.-P., Huang, T. C.-K., & Wang, S.-T. (2018). The impact of Internet of things implementation on firm performance. Telematics and Informatics, 35(7), 2038-2053.
Tsolakis, N. K., Keramydas, C. A., Toka, A. K., Aidonis, D. A., & Iakovou, E. T. (2014). Agrifood supply chain management: A comprehensive hierarchical decision-making framework and a critical taxonomy. Biosystems Engineering, 120, 47-64.
Verdouw, C., Sundmaeker, H., Tekinerdogan, B., Conzon, D., & Montanaro, T. (2019). Architecture framework of IoT-based food and farm systems: A multiple case study. Computers and electronics in agriculture, 165, 104939.
Vermesan, O., Friess, P., Guillemin, P., Gusmeroli, S., Sundmaeker, H., Bassi, A., . . . Eisenhauer, M. (2011). Internet of things strategic research roadmap. Internet of Things-Global Technological and Societal Trends, 1(2011), 9-52.
Yan, B., Wang, X., & Shi, P. (2017). Risk assessment and control of agricultural supply chains under Internet of Things. Agrekon, 56(1), 1-12.
Zhang, Y., Zhao, L., & Qian, C. (2017). Modeling of an IoT-enabled supply chain for perishable food with two-echelon supply hubs. Industrial Management & Data Systems, 117(9), 1890-1905.