بررسی چالش‌های زنجیره تأمین گوشت مرغ با رویکرد تفکر سیستمی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

دکتری اقتصاد کشاورزی .مدرس گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه کردستان

چکیده

در طول ماه‌های اخیر قیمت گوشت مرغ افزایش شدیدی داشته که رفاه مصرف‌کنندگان را به‌خطر انداخته است؛ از سوی دیگر افزایش قیمت نهاده‌ها مشکلات بی‌شماری برای تولید‌کنندگان به وجود آورده است. با توجه به مشکلاتی که در طول زنجیره تأمین این محصول وجود دارد و با توجه به زیاد بودن فعالان و عوامل درگیر در این زنجیره؛ در این مطالعه روش تفکر سیستمی برای بررسی چالش‌های زنجیره تأمین گوشت مرغ به‌کار گرفته شده است. برای این منظور، روابط میان فعالان زنجیره در قالب نمودارهای علت معلولی بیان شده است و در ادامه آرکتایپ‌های موجود در سیستم شناسایی شده‌اند. نمودار علت معلولی شامل 6 حلقه بازخوردی مثبت و 14 حلقه بازخوردی تعادلی می‌باشد. آرکتایپ‌های شناسایی شده نیز شامل فرآیندهای تعادلی با تأخیر، اصلاحات ناموفق، انتقال فشار و بالاگیری مناقشه‌ها می‌باشند. در نهایت با تحلیل و بررسی آرکتایپ‌های شناسایی شده، پیشنهاد شد که به جای تخصیص ارز ارزان‌قیمت به واردات نهاده‌های دامی، سرمایه‌گذاری بیش‌تری در فناوری‌های نوین برای تولید نهاده‌های دامی در داخل کشور صورت گیرد. از سوی دیگر با توجه به اینکه امکان خودکفایی در تولید نهاده‌های دامی به‌خصوص تولید ذرت و کنجاله سویا در داخل کشور وجود ندارد؛ پیشنهاد شد که واردات این نهاده‌ها با ارز به نرخ بازار آزاد ‌صورت گیرد و برای خرید نهاده‌ها تسهیلات بانکی ارزان قیمت در اختیار تولید‌کنندگان قرار گیرد.

کلیدواژه‌ها


Alizadeh, P., Mohammadi, H., Shahnoushi, N., Saghaian, S., & Pooya, A. (2020). Application of system thinking approach in identifying the challenges of beef value chain. AGRIS on-line Papers in Economics and Informatics, 12(665-2020-1230), 3-16.
Banson, K. E., Nguyen, N. C., Sun, D., Asare, D. K., Sowah Kodia, S., Afful, I., & Leigh, J. (2018). Strategic management for systems archetypes in the piggery industry of Ghana—a systems thinking perspective. Systems, 6(4), 35.
Braun, W. The system archetypes. (2002(.
Brzezina, N., Biely, K., Helfgott, A., Kopainsky, B., Vervoort, J., & Mathijs, E. (2017). Development of organic farming in Europe at the crossroads: Looking for the way forward through system archetypes lenses. Sustainability, 9(5), 821.
Cheraghi, D., and Gholipoor, S. (2010). A review of the main challenges of red meat in Iran. Journal of Trading Review, 8(41), 89-110. (In Farsi)
Fischer, J., & Riechers, M. (2019). A leverage points perspective on sustainability. People and Nature, 1(1), 115-120.
Ghasemi, A. (2016). Look at the market of livestock and poultry inputs, Deputy of Economic Affairs. Available: http://tolidi.mefa.ir/Portal/Home/default.aspx. (In Farsi).
Grohs, J. R., Kirk, G. R., Soledad, M. M. and Knight, D. B. (2018). Assessing systems thinking: A tool to measure complex reasoning through ill-structured problems. Thinking Skills and Creativity, 28, 110-130.
Heydari, J., Zareayan, M.K., Heydari, E., Hezarkhani, B., and Karimi, R. 2019. Modeling the price fluctuations in the supply chain of poultry meat: a system dynamics approach. Journal of Agricultural Economics Research, 11 (42), 237-262. (In Farsi)
Hosseini, S. S. and Shahbazi, H. (2010). A model of Iran’s farm-retail marketing margin for beef. Journal of Agricultural Science and Technology, 12(3), 255-264.
Iran Customs Administration (2018). Available:https://www.irica.gov.ir/index.php?newlang=eng.
Iran Feed Industry Association (2017). Available: http://www.irfia.ir/view.aspx?t=10296.
Jarvie, D. L. (2014). The need to identify system archetypes and leverage points for the protection of aquifers in the water-energy nexus. In Proceedings of the 57th Annual Meeting of the ISSS-2013 HaiPhong, Vietnam, 1 (1).
Jufiardi, J. W., & Pinagara, F. A. (2019). Analysis of supply chain management in ABC poultry using system dynamics approach. In IOP Conference Series: Materials Science and Engineering (Vol. 567, No. 1, p. 012034). IOP Publishing.
Ministry of Agriculture Jihad. (2018). Deputy of livestock affairs. Available on: https://dla.maj.ir/Dorsapax/userfiles/Sub5/98-a.pdf.
Ministry of Agriculture Jihad. (2019). Deputy of livestock affairs. Available on: https://dla.maj.ir/Dorsapax/userfiles/Sub5/s-98.pdf.
Ministry of Agriculture Jihad. (2020). Agricultural statistics: 2002-2019. Available on :https://www.maj.ir/Index.aspx?page_=form&lang=1&sub=65&tempname=amar&PageID=11583.
Naik, G. and Suresh, D. N. (2018). Challenges of creating sustainable agri-retail supply chains. IIMB management review, 30(3), 270-282.
Neven, D. (2014). Developing sustainable food value chains. Guiding Principles, Food and Agriculture Organization of the United Nations, Roma, Italy.
Piewthongngam, K., Vijitnopparat, P., Pathumnakul, S., Chumpatong, S. and Duangjinda, M. (2014). System dynamics modeling of an integrated pig production supply chain. Journal of Biosystems Engineering, 127, 24-40.
Posthumus, H., de Steenhuijsen-Piters, B., Dengerink, J. and Vellema, S. (2018). Archetypes: common systemic behaviors in food systems. Wageningen Economic Research (Wageningen Economic Research memorandum ) - 13, Wageningen University and Research and KIT Royal Tropical Institute.
Senge, P. M. (2006). The fifth discipline: The art and practice of the learning organization. Broadway Business.
Setianto, N. A., Cameron, D. C. and Gaughan, J. B. (2014). Structuring the problematic situation of smallholder beef farming in Central Java, Indonesia: Using systems thinking as an entry point to taming complexity. International Journal of Agricultural Management, 3(3).
Shamsuddoha, M and Nedelea, A. (2013). A Vensim based analysis for supply chain model”. Ecoforum Journal, 2(2).
Sterman, J. D. (2000). Business dynamics: Systems thinking and modeling for a complex world. Boston: Irwin McGraw-Hill.
Tedeschi, L. O., Nicholson, C. F. and Rich, E. (2011). Using system dynamics modelling approach to develop management tools for animal production with emphasis on small ruminants. Small Ruminant Research, 98(1), 102-110.
Van Mai, T. (2010). Systems thinking approach as a unique tool for sustainable tourism development: A case study in the Cat Ba biosphere reserve of Vietnam”, Proceedings of the 54th Annual Meeting of the International Society for the Systems Sciences, Waterloo, Canada , 54(1).
Zarei, M., Fakhrzad, M. B. and Paghaleh, M. J. (2011). Food supply chain leanness using a developed QFD model”. Journal of Food Engineering, 102(1), 25-33.