@article { author = {Banaie, Elahe and Mojaverian, Mojtaba and Hosseini-Yekani, Seyed-Ali and Mirzaei, Abbass}, title = {Investigating the effects of price and livestock production shocks on food security}, journal = {Agricultural Economics}, volume = {16}, number = {2}, pages = {67-102}, year = {2022}, publisher = {انجمن اقتصاد کشاورزی ایران}, issn = {2008-5524}, eissn = {2645-3274}, doi = {10.22034/iaes.2022.548064.1910}, abstract = {Introduction: In recent years, fluctuations in the livestock products market have caused dissatisfaction among all groups in society.Methods: The purpose of this study is to investigate the food security of different urban and rural income groups due to production, price and income shocks of livestock products in the form of a multi market equilibrium model. The required information was extracted from raw cost and income data of urban and rural households during the years 2008 to 2018 of the Statistics Center of Iran.Results: The results of the study showed that the food security of the community is more affected by the price shock of livestock products. Among the various urban and rural income groups, poor rural households will suffer the most from rising commodity prices. With a 30 percent increase in the price of livestock products, the average caloric intake of poor rural households will decrease by about 51 percent, which indicates that livestock products are not essential goods for poor households.Conclusion: Eventually, the results show that the negative effects of rising livestock prices on food security will be somewhat mitigated by a 17% increase in household incomes assuming other food prices remain stable, but the worrying food security situation of poor rural households will remain strong. Therefore, to provide the calories needed by the most vulnerable sections of society to production and price shocks, the same nominal increase in the nominal income of this group of households in accordance with other sections of society is not enough and it is necessary to consider different scenarios of granting supportive food baskets and increasing income more including nominal than other household groups.}, keywords = {Food Security,Production Shock,Price Shock,Equilibrium displacement models,Livestock Products}, title_fa = {بررسی آثار شوک قیمت و تولید فرآورده‌های دامی بر امنیت غذایی}, abstract_fa = {طی سالیان اخیر نوسانات بازار فرآورده­های دامی موجب نارضایتی تمامی گروه­های جامعه شده است. هدف این مطالعه بررسی امنیت غذایی گروه­های مختلف درآمدی شهری و روستایی در اثر شوک­های تولیدی، قیمتی و درآمدی فرآورده­های دامی در قالب مدل چند بازاری جابجایی تعادل است. اطلاعات مورد نیاز از داده­های خام هزینه و درآمد خانوارهای شهری و روستایی طی سال­های 1387 تا 1397 مرکز آمار ایران استخراج گردید. نتایج مطالعه نشان داد که امنیت غذایی جامعه بیشتر تحت تأثیر شوک قیمتی فرآورده­های دامی است. در بین گروه­های مختلف درآمدی شهری و روستایی، خانوارهای فقیر روستایی بیشترین آسیب را از افزایش قیمت فرآورده­های دامی متحمل خواهند شد. به طوریکه با افزایش 30 درصدی قیمت فرآورده­های دامی، میانگین کالری دریافتی خانوارهای فقیر روستایی حدود 51 درصد کاهش خواهد یافت که این یافته بیانگر آن است که فراورده­های دامی برای خانوارهای فقیر کالاهای ضروری محسوب نمی­شوند. در نهایت، نتایج نشان داد که اثرات منفی افزایش قیمت فرآورده­های دامی بر امنیت غذایی از طریق افزایش 17 درصدی درآمد خانوارها به فرض ثبات قیمت سایر مواد غذایی تاحدی تعدیل خواهد شد، اما وضعیت نگران کننده امنیت غذایی خانوارهای فقیر روستایی به قوت خود باقی خواهد ماند. بنابراین، برای تأمین کالری مورد نیاز آسیب­پذیرترین اقشار جامعه نسبت به شوک­های تولیدی و قیمتی، افزایش یکسان درآمد اسمی این گروه خانوارها مطابق با سایر اقشار جامعه کافی نیست و لازم است که سناریوهای متفاوتی شامل اعطای سبدهای غذایی حمایتی و افزایش بیشتر درآمد اسمی نسبت به سایر گروه­های خانوار، در نظر گرفته شود.}, keywords_fa = {امنیت غذایی,شوک‌ تولید,شوک قیمت,مدل تعادل چند بازاره,فراورده‌های دامی}, url = {https://www.iranianjae.ir/article_254308.html}, eprint = {https://www.iranianjae.ir/article_254308_cddf239f36f4790619100a574a2cd0ef.pdf} }