@article { author = {Khiz, Zohreh and Zibaei, Mansour and Farajzadeh, Zakaria}, title = {Impact of drought on households’ income and welfare and food production index}, journal = {Agricultural Economics}, volume = {12}, number = {2}, pages = {21-43}, year = {2018}, publisher = {انجمن اقتصاد کشاورزی ایران}, issn = {2008-5524}, eissn = {2645-3274}, doi = {10.22034/iaes.2018.32529}, abstract = {Abstract Drought is accompanied with a reduction in agriculture and food products, thus it may represent a threat to food security in addition that can induce a reduction in households’income. Given the relationship between agricultural and nonagricultural sectors, there needs to examine the drought effects comprehensively. To this end, in current study a computable general equilibrium (CGE) model is applied to assess the effects of drought on households’ income and welfare as well as on food production index. Applied data were obtained from the social accounting matrix (SAM) of year1380 (2001). Drought, defined as lower access to water, was examined in three scenarios of weak (16%), moderate (36%) and sever options (47%). Welfare changes are measured by Hicksian equivalent variation (EV). The results indicated that the food production index was decreased by 5.8 to 27.8% according to the severity of drought. The corresponding values of welfare index are 6.2-27.1%. It was also found that drought induces a reduction in rural and urban households’ income, but reduction of income for rural households and especially for lower income groups is more than those for urban ones. The findings showed that terms of trade changes in favor of the agricultural sector, paving the way for investment in activities that increase scarce water resources productivity.        JEL Classification: C68, D58, P46, Q18, Q25, Q54}, keywords = {Drought,Income,Welfare,Food Production Index}, title_fa = {تأثیر خشکسالی بر درآمد و رفاه خانوارها و شاخص تولید غذا}, abstract_fa = {چکیده خشکسالی از طریق کاهش تولید محصولات کشاورزی و غذایی می­تواند افزون بر کاهش درآمد و رفاه خانوارها، موجب تهدید امنیت غذایی آنان شود. با توجه به ارتباط میان بخش­های کشاورزی و غیرکشاورزی لازم است اثرگذاری­های خشکسالی به طور جامع ارزیابی شود. به همین منظور در این بررسی با استفاده از مدل تعادل عمومی قابل محاسبه پیامدهای آن در حوزه درآمد و رفاه خانوارها و همچنین شاخص تولید غذا ارزیابی شد. داده­های مورد نیاز این پژوهش از ماتریس حسابداری اجتماعی 1380 به دست آمد. خشکسالی نیز به صورت کاهش دسترسی به آب در قالب سه سطح ضعیف (16 درصد)، متوسط (36 درصد) و شدید (47 درصد) لحاظ شد. رفاه با استفاده از تغییر­های معادل (EV) محاسبه شد. نتایج بررسی نشان داد شاخص­ تولید غذا 8/27-8/5 درصد و شاخص رفاه 1/27-2/6 درصد بر اساس شدت خشکسالی کاهش می­یابد. همچنین مشخص شد خشکسالی موجب کاهش درآمد هر دو گروه خانوارهای روستایی و شهری می­شود که کاهش درآمد خانوارهای روستایی و به ویژه دهک­های درآمدی پایین به مراتب بالاتر به دست آمد. از دیگر یافته­های بررسی تغییر رابطه مبادله به زیان بخش­های غیرکشاورزی در مقابل بخش کشاورزی بود که می­تواند زمینه سرمایه­گذاری در جهت افزایش بهره­وری منبع­های محدود آب را فرآهم سازد. طبقه بندی:  C68, D58, P46, Q18, Q25, Q54  }, keywords_fa = {خشکسالی,درآمد,رفاه,شاخص تولید غذا}, url = {https://www.iranianjae.ir/article_32529.html}, eprint = {https://www.iranianjae.ir/article_32529_d478a1bd66926d4a3f87fba0f1311e38.pdf} }