TY - JOUR ID - 246753 TI - بررسی تاثیر ویژگی های تغذیه ایی شیر و ماست بر تقاضای آنها در بین خانوارهای شهر تبریز: کاربرد مدل لاجیت ضرایب تصادفی JO - Agricultural Economics JA - IAES LA - fa SN - 2008-5524 AU - قهرمان‌زاده, محمد AU - فرسادی, غزاله AU - پیش‌بهار, اسماعیل AU - فلسفیان, آزاده AD - دانشیار گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه تبریز AD - دانش آموخته مقطع کارشناسی ارشد، گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه تبریز AD - استادیار، گروه مدیریت کشاورزی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران Y1 - 2021 PY - 2021 VL - 15 IS - 2 SP - 29 EP - 56 KW - تقاضا KW - شیر و ماست KW - ویژگیهای تغذیه‌ای KW - مدل لاجیت با ضرایب تصادفی KW - روش BLP DO - 10.22034/iaes.2021.528804.1839 N2 - هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر ویژگی­های تغذیه­ایی شیر و ماست اعم­از درصد چربی، پروتئین، اسید چرب و قند به همراه ویژگی­های جمعیت شناختی خانوارها بر تقاضای این محصولاها در بین خانوارهای شهر تبریز می­باشد. بدین منظور از الگوی لاجیت ضرایب تصادفی در قالب رهیافت BLP استفاده شد. یافته­های پژوهش حاکی از آن است که با افزایش میزان چربی و قند مصرفی شیر و ماست میانگین مطلوبیت افراد جامعه افزایش می­یابد، یعنی مصرف­کنندگان در انتخاب شیر و ماست، طعم و ذائقه را بر ملاحظه­های سلامتی ترجیح می­دهند. البته با افزایش سن، تحصیلات و درآمد خانوار میزان مطلوبیت کسب­شده از مصرف شیر پرچرب کمتر و وجود کودکان زیرشش سال در خانوار افزایش می­یابد. در خصوص محصول ماست نیز افزایش درآمد خانوار و تعداد کودکان زیرشش سال باعث می­شود خانوار از مصرف ماست با درصد چربی بالا رضایت بیشتری کسب نمایند ­که این میزان رضایت با افزایش سن سرپرست خانوار روند کاهشی پیدا می­کند. همچنین سطح تحصیلات، تعداد کودکان زیرشش سال و متغیرهای مشاهده نشده اعم از وجود بیماری خاص در خانواده یا رژیم­های خاص غذایی باعث افزایش مطلوبیت ناشی از درصد بالای پروتئین در ماست و متغیر سن و درآمد باعث کاهش مطلوبیت مصرف­کننده از ماست با درصد پروتئین بالا می­شود. به عبارت دیگر، افراد با سطح درآمد بالاتر ترجیح می­دهند ملاحظات سلامتی خود را در اولویت قرار دهند. در خصوص هر دو محصول، افزایش قیمت باعث کاهش متوسط مطلوبیت شده که با افزایش تعداد کودکان و در نظر گرفتن سایر عوامل مشاهده نشده، این کاهش مطلوبیت شدت بیشتری پیدا می کند. توصیه می­شود شرکت­های تولیدی با توجه به استانداردهای معاونت دارو و غذا وزارت بهداشت سعی و تلاش مضاعفی در خصوص بهبود سطح کمی و کیفی مواد مغذی یادشده داشته باشند تا بتوانند همراه با کیفیت خوب، تولیدهای متفاوت جدیدی به بازار عرضه نموده و پاسخگو سلیقه مصرف­کنندگان جامعه باشند. UR - https://www.iranianjae.ir/article_246753.html L1 - https://www.iranianjae.ir/article_246753_e5c4b1b64e7b5fcff91194bacfc02881.pdf ER -