شناسایی و رتبه بندی عامل های مؤثر بر کیفیت عسل در زنجیره تأمین

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار گروه مهندسی صنایع، دانشکده فناوریهای صنعتی، دانشگاه صنعتی ارومیه

2 کارشناسی ارشد گروه مهندسی صنایع، دانشگاه صنعتی ارومیه

چکیده

 هدف از این تحقیق ارائه رویکردی به ‌منظور شناسایی و رتبه­بندی عامل­های مؤثر بر کیفیت در زنجیره تأمین عسل است. زنجیره تأمین عسل سه سطحی تأمین، فرآوری و توزیع و شامل چهار مرحله پرورش ملکه، تولید عسل، جداسازی عسل از موم و فرآوری،بسته‌بندی، نگهداری و توزیع است. پژوهش از نظر هدف، کاربردی و جامعه آماری آن زنجیره تأمین عسل استان آذربایجان غربی است. ازنظر شیوه گردآوری اطلاعات، توصیفی-پیمایشی و از نظر موضوع، یک پژوهش میدانی است. ازنظر سنجی 6 نفر از خبرگان آگاه با صنعت زنبورداری و عسل  بهره­ گرفته‌شده است. برابر با رویکرد پیشنهادی پژوهش، در آغاز بامطالعه منبع‌های علمی معتبر و مصاحبه با خبرگان، 20 عامل در سطح‌های مختلف زنجیره تأمین شناسایی شد. با استفاده از روش دلفی فازی با طیف 5 تایی و دو دور تکرار، 16 عامل اصلی توسط خبرگان انتخاب شد. عامل‌های منتخب با استفاده از روش سوآرا، رتبه­بندی شدند. در نهایت، بر مبنای پایش وضع موجود، راه­کارهای بهبود عملکرد زنجیره در سطح‌های مختلف ارائه شد. عامل‌های آفت­ها و بیماری­ها، عامل‌های خارجی، هیدروکسی متیل فورفورال، پوشش گیاهی، شیوه­های مدیریتی، روش فرآوری و بسته­بندی، نژاد زنبورعسل، نوع ظرف و شرایط نگهداری، تغذیه، فصل برداشت، نوع برداشت، نوع کندو، جمعیت کلونی، ظرف­های نگهداری عسل، شرایط اقلیمی و موقعیت جغرافیایی، به ترتیب در اولویت قرار گرفتند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


Adalina, Y., Heryati, Y., & Yuniati, D. (2019). Quality of kapok honey in some areas of Apis mellifera honey cultivation in Central Java and East Java Province. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, 394(1), 12049.
Akdeniz, G., & Kantar, A. (2022). Analysis of Honey Export Potential and Competitiveness of Türkiye. Bee Studies, 14(2), 55–61.
Almakayeel, N. (2023). Evaluating and Ranking SCPMS Enablers Using ISM and SWARA. Applied Sciences, 13(9), 5791.
Ayyildiz, E. (2022). Fermatean fuzzy step-wise Weight Assessment Ratio Analysis (SWARA) and its application to prioritizing indicators to achieve sustainable development goal-7. Renewable Energy, 193, 136–148.
Azevedo, S. G., Prata, P., & Fazendeiro, P. (2014). The role of radio frequency identification (RFID) technologies in improving process management and product tracking in the textiles and fashion supply chain. In Fashion Supply Chain Management Using Radio Frequency Identification (Rfid) Technologies (pp. 42–69). Elsevier.
Bett, C. K. (2017). Factors influencing quality honey production. International Journal of Academic Research in Business and Social Sciences, 7(11), 281–292.
Bititci, U. S. (1995). Modelling of performance measurement systems in manufacturing enterprises. International Journal of Production Economics, 42(2), 137–147.
Boahen, S., Quansah, E., & Kwota, M. K. (2016). Exploring the honey supply chain in Ghana. International Journal of Innovative Research and Development, 5(13).
Bogdanov, S., Jurendic, T., Sieber, R., & Gallmann, P. (2008). Honey for nutrition and health: a review. Journal of the American College of Nutrition, 27(6), 677–689.
Cardon, M. S., & Stevens, C. E. (2004). Managing human resources in small organizations: What do we know? Human Resource Management Review, 14(3), 295–323.
Castle, D. (2013). Factors Affecting Global Bee Health. Belgium: Crop Life International AISBL, 1–2.
Deveci, M., Varouchakis, E. A., Brito-Parada, P. R., Mishra, A. R., Rani, P., Bolgkoranou, M., & Galetakis, M. (2023). Evaluation of risks impeding sustainable mining using fermatean fuzzy score function based SWARA method. Applied Soft Computing, 110220.
Gansler, J. S., & Luby, R. E. (2004). Transforming government supply chain management. Rowman & Littlefield.
Ghenai, C., Albawab, M., & Bettayeb, M. (2020). Sustainability indicators for renewable energy systems using multi-criteria decision-making model and extended SWARA/ARAS hybrid method. Renewable Energy, 146, 580–597.
Ghramh, H. A., Khan, K. A., Zubair, A., & Ansari, M. J. (2020). Quality evaluation of Saudi honey harvested from the Asir province by using high-performance liquid chromatography (HPLC). Saudi Journal of Biological Sciences, 27(8), 2097–2105.
Goodman, C. M. (1987). The Delphi technique: a critique. Journal of Advanced Nursing, 12(6), 729–734.
Herdiman, L., Susmartini, S., Rochman, T., & Setyanto, R. H. (2023). Delphi and AHP Methods in Selection of Non-Thermal Process Technology in Honey Pasteurization Process. Resmilitaris, 13(3), 1028–1057.
Houlihan, J. B. (1985). International supply chain management. International Journal of Physical Distribution & Materials Management, 15(1), 22–38.
Huan, S. H., Sheoran, S. K., & Wang, G. (2004). A review and analysis of supply chain operations reference (SCOR) model. Supply Chain Management: An International Journal, 9(1), 23–29.
Huang, T.-Y., Chen, W.-K., Nalluri, V., & Huynh-Cam, T.-T. (2022). Evaluating E-Teaching Adoption Criteria for Indian Educational Organizations Using Fuzzy Delphi-TOPSIS Approach. Mathematics, 10(13), 2175.
Keršuliene, V., Zavadskas, E. K., & Turskis, Z. (2010). Selection of rational dispute resolution method by applying new step‐wise weight assessment ratio analysis (SWARA). Journal of Business Economics and Management, 11(2), 243–258.
Khanbabaie, H., Khezri, M., Bahmani, H. R., & Salehi, S. (2019). The effect of storage time and Container on physicochemical parameter of Kurdistan honey. Journal of Veterinary Research, 73(4).
Khodaian, F., & Abbasi, H. (2020). The effect of type (Astragalus, Ziziphus, Citrus and Thyme), and storage conditions on the most important qualitative characteristic of honey. Iranian Food Science and Technology Research Journal, 16(1), 85–101.
Kuo, Y.-F., & Chen, P.-C. (2008). Constructing performance appraisal indicators for mobility of the service industries using Fuzzy Delphi Method. Expert Systems with Applications, 35(4), 1930–1939.
Lakzade, L. Q., & Mahianeh, H. (n.d.). A.(2013) Comparison of Physicochemical and Microbial Properties of Honey of Different Vegetable Origin in Isfahan Province. Veterinary Research and Construction Journal, 100, 23–30.
Lakzadeh, L., Gheisari, H. R., & Mahianeh, A. H. (2013). Comparison microbial and physicochemical characterization of different origin plant honeys in Esfahan province. Veterinary Researches & Biological Products, 26(3), 23–30.
Mahmoudi, R., Kiyani, R., Moosavi, M., & Norian, R. (2016). Survey of Hygienic quality of honey samples collected form Qazvin province during 2011-2012. Archives of Hygiene Sciences, 5(1), 9–14.
Mititelu, M., Udeanu, D. I., Nedelescu, M., Neacsu, S. M., Nicoara, A. C., Oprea, E., & Ghica, M. (2022). Quality control of different types of honey and propolis collected from Romanian accredited beekeepers and consumer’s risk assessment. Crystals, 12(1), 87.
Murray, T. J., Pipino, L. L., & Van Gigch, J. P. (1985). A pilot study of fuzzy set modification of Delphi. Human Systems Management, 5(1), 76–80.
Parichehreh, S., Tahmasbi, G., Sarafrazi, A., Tajabadi, N., & Solhjouy-Fard, S. (2022). Distribution modeling of Apis florea Fabricius (Hymenoptera, Apidae) in different climates of Iran. Journal of Apicultural Research, 61(4), 469–480.
Puścion-Jakubik, A., Borawska, M. H., & Socha, K. (2020). Modern methods for assessing the quality of bee honey and botanical origin identification. Foods, 9(8), 1028.
Putro, P. A. W., Purwaningsih, E. K., Sensuse, D. I., & Suryono, R. R. (2022). Model and implementation of rice supply chain management: A literature review. Procedia Computer Science, 197, 453–460.
Rowe, G., & Wright, G. (2001). Expert opinions in forecasting: the role of the Delphi technique. Principles of Forecasting: A Handbook for Researchers and Practitioners, 125–144.
Rünzel, M. A. S., Hassler, E. E., Rogers, R. E. L., Formato, G., & Cazier, J. A. (2021). Designing a smart honey supply chain for sustainable development. IEEE Consumer Electronics Magazine, 10(4), 69–78.
Sivageerthi, T., Bathrinath, S., Uthayakumar, M., & Bhalaji, R. K. A. (2022). A SWARA method to analyze the risks in coal supply chain management. Materials Today: Proceedings, 50, 935–940.
Tadesse, B., Tilahun, Y., Woyamo, W., Bayu, M., & Adimasu, Z. (2021). Factors influencing organic honey production level and marketing: evidence from southwest Ethiopia. Heliyon, 7(9), e07975.
Tseng, M.-L., Li, S.-X., Lin, C.-W. R., & Chiu, A. S. F. (2023). Validating green building social sustainability indicators in China using the fuzzy delphi method. Journal of Industrial and Production Engineering, 40(1), 35–53.
Wicaksono, T., & Illés, C. B. (2022). From resilience to satisfaction: Defining supply chain solutions for agri-food SMEs through quality approach. Plos One, 17(2), e0263393.
Yazdani, M., Pamucar, D., Chatterjee, P., & Torkayesh, A. E. (2022). A multi-tier sustainable food supplier selection model under uncertainty. Operations Management Research, 15(1–2), 116–145.
Youssef, M. K. E., El-Rify, M. N. A., Ramadan, E. A., & Saleh, A. S. M. (n.d.). The Effects of Heating Treatment and Storage Temperature on Some Physico-chemical Properties of Some Egyptian Honey Types after one Year Storage.