1
کارشناس ارشد ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه شیراز
2
استاد ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه شیراز
3
استادیار کشاورزی دانشگاه پیام نور
چکیده
پایدارسازی امنیت غذایی یکی از هدفهای مهم توسعه هزاره بوده و ریشهکنی گرسنگی در دستور کار کشورهای مختلف جهان قرار گرفته، اما همچنان 923 میلیون نفر از مردم جهان در ناامنی غذایی بسر میبرند. همچنین برابر اعلام سازمان خواربار و کشاورزی، بیشتر مبتلایان به سوءتغذیه در مناطق روستایی کشورهای در حال توسعه سکونت دارند. این امر بررسی امنیت غذایی خانوارهای روستایی و بهبود آن را ضروری میسازد. لذا این پژوهش با هدف تبیین سازههای تعیین کننده امنیت غذایی خانوارهای روستایی انجام شده است. دادههای مورد نیاز برای انجام این پژوهش پیمایشی از طریق روش نمونهگیری تصادفی طبقهبندیشده از میان کشاورزان گندمکار شهرستان کیار گردآوری شد. در این راستا نسبت به انجام مصاحبه حضوری و تکمیل 352 پرسشنامه در سال 1389 اقدام گردید. روایی صوری پرسشنامه توسط متخصصان مورد تأیید قرار گرفت و برای تعیین پایایی از مطالعه راهنما استفاده شد. بررسی «نمره امنیت غذایی» نشانگر آن است که 9/53 درصد از خانوارهای روستایی در ناامنی غذایی بسر میبرند. واکاوی مدل معادلههای ساختاری نیز نشان داد که سرانه درآمد کل، نرخ اشتغال اعضای خانوار، و میزان مالکیت ماشینهای کشاورزی از سازههای اصلی تعیین کننده امنیت غذایی خانوارهای روستایی میباشند. علاوه بر آن میزان عملکرد گندم آبی و میزان بهکارگیری تکنیکهای متعارف کشاورزی نیز بهگونهای غیرمستقیم بر امنیت غذایی خانوار تأثیر دارند. در نظر گرفتن راهکارهایی همچون افزایش بهرهوری عاملهای تولید، ارتقای مدیریت فنی کشاورزی، افزایش ضریب مکانیزاسیون زراعی، و تمرکز بر فعالیتهای اقتصادی غیرزراعی میتواند به بهبود امنیت غذایی خانوارهای روستایی منجر شود.